javea spanje omgeving

Het idyllische kustplaatsje Jávea (Xàbia in het Valenciaans, wordt uitgesproken als Gabbia) is gelegen aan de Middellandse Zee. Het weer in Jávea behoort tot het meest stabiele van de Spaanse kust. In de zomer wordt het niet te warm en in de winter is het nooit te koud.

Jávea (Xàbia ) ligt aan een grote baai, beschermd door twee in zee uitstekende rotsen: de Cabo de La Nao (Kaap van het Schip) met haar vuurtoren uit 1855 en de Cabo San Antonio.
Jávea beschikt over een gevarieerd kustgebied met in het Noorden de Montgó (ca. 753 m) en werd door een verzakking in de aardkost gevormd. Het stadje is gebouwd rondom de Iglesia de San Bartolomé, waar ook ooit een ommuurde Iberische nederzetting stond, gemaakt van de Tosca-zandsteen die je er nu nog in veel gebouwen terug ziet.

De kustlijn kan in de winter wat onstuimig zijn, maar het Montgó massief beschermt Jávea tegen de stormen uit het Noorden en de oostelijke luchtstroom zorgt voor de aanvoer van duizenden kilometers schone Middellandse zeelucht en zorgt er daarmee voor een uniek microklimaat. Al in de jaren ’80 werd Jávea door de WHO (World Health Organization) uitgeroepen tot één van de 7 gezondste plekken ter wereld, waar mensen vaak in goede gezondheid ouder dan 100 jaar worden. Het klimaat is zeer gunstig voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld reuma en Ischias.

 

De natuurlijke ligging aan de Middellandse zee en de bergen die het plaatsje omringen staan garant voor onvergetelijke uitzichten naar alle kanten. De contrastrijke kusten met hun fijne zandstranden en hun baaien met glashelder water (zoals Granadella en Portichol) bieden een fantastische mogelijkheid tot diepzeeduiken, terwijl de spectaculaire bergen die van Cabo Antonio tot aan Cabo de La Nao reiken hun bezoekers prachtige uitzichten, waarbij op heldere dagen zelfs het eiland Ibiza gezien kan worden.

Er zijn ook vele hobby- en sportmogelijkheden in Jávea: fietsen, duiken, (dinghy) zeilen, vissen, paardrijden of fotografie. Aan de Playa del Arenal is een hardloop- en wandelparcours. Maar ook sporten als golf, dressuur (Hippisch Centrum), schermen, tafeltennis en volley- of basketbal zijn mogelijk.

 

De regio is bekend om haar kunstige handenarbeid en de vele traditionele feesten, maar ook de gastronomisch hoogstaande restaurantjes en de mooie golfbanen maken het voor de bewoners en bezoekers van deze streek heel erg aantrekkelijk. Tenslotte is de relatief korte afstand (ca. 100 km) tot prachtige steden als Alicante en Valencia met hun internationale vliegvelden, een aspect dat Jávea zeer interessant maakt.

 

De gemeente Jávea telt ca 30.000 inwoners en bestaat uit drie kernen: Pueblo, Puerto en Arenal. Het gebied tussen Puerto en Arenal wordt Montañar I, II en III genoemd, gelijklopend aan de Av. del Mediterráneo.

 

Pueblo

Dit gedeelte ligt iets landinwaarts. Hier zijn nog resten te vinden van de piraterij uit de 14e eeuw. In de restanten van het fort kun je de overblijfselen van de kanonskogels nog zien zitten.

Het historisch centrum van Jávea bewaart vandaag nog haar oorspronkelijke karakter en charme. Het netwerk van straten met wit gekalkte muren, gewelfde portalen en gotische ramen is afgewerkt met de typische ruwe steen van de regio.

Je kunt er vooral genieten van een hapje en een drankje op een terrasje of in één van de vele cafétjes. Ook kun je naar een grote overdekte foodmarkt. Op donderdag is er de weekmarkt op Plaza de la Constitución. Een wandeling door Jávea met haar uit de 15e eeuw stammende monumenten met hun smeedijzeren hekken en bijvoorbeeld de San Bartolomé kerk geeft een blik in de Spaanse historie van dit plaatsje.

Puerto

De oudste restanten van de haven dateren uit de 15e eeuw. Helaas is hier niet veel meer van te zien, toentertijd was de haven namelijk nog niet heel erg belangrijk. Vanaf 1871 werden er vanuit Jávea rozijnen verscheept. Dit heeft er voor gezorgd dat de haven ontwikkeld werd en in omvang toenam. In de 19e eeuw werd de haven een vissershaven.

Naast het haventje bevindt zich een kiezelstrand.

 

Arenal

Het meest toeristische gedeelte van Jávea is Arenal, gelegen op circa 3 km afstand van Puerto. Het beschikt over een werkelijk schitterend zandstrand gelegen in een mooie baai.

 

Naast enkele palmbomen die voor beschutting zorgen op het strand, zijn er strandstoelen te huur en er is -zeker in het hoogseizoen- toezicht van strandwachten. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor watersport, zoals het huren van surfplanken, motorboten of waterscooters.

 

Het strand is gelegen aan een aantrekkelijke, brede boulevard met een grote variëteit aan horecagelegenheden. Vooral ’s avonds is het hier gezellig druk met veel kraampjes waar souvenirs, sieraden, geschilderde portretten en andere snuisterijen gekocht kunnen worden.

 

Het appartementligt aan de rand van Arenal in het gebied Montañar. De zee is op 200 meter wandelafstand en het witte zandstrand van Arenal ligt op 700 meter wandelen over een prachtig aangelegd pad langs de rustieke ligplaatsen van eenvoudige jachtjes.