javea bezienswaardigheden

De San Bartolomé kerkstamt uit de 12e eeuw, heeft zware schade opgelopen in de Spaanse Burgeroorlog en staat sinds 1931 op de Monumentenlijst. Restanten zijn terug te vinden in het museum aan de boulevard.

 

In het Soler Blasco museumwordt een kopie van de (sieraden)schat van Jávea bewaard. Het origineel bevindt zich in Madrid. Museum Soler Blasco: +34 965791098 (di-vr van 10:00-13:00 en van 17:00-20:00, za-zo van 10:00-13:00)

 

De Punta de l’Arenalachter het hotel ‘Parador Nacional’ was vroeger een belangrijke Romeinse neerzetting. Enorm belangrijk was de ‘salazonera’ techniek voor het zouten en drogen van vis. Ook werd hier ‘garum’ (vissaus) gemaakt, die verspreid werd over heel het Romeinse rijk.

 

Riu-Rauis een voorbeeld hoe schuurtjes werden gebouwd om rozijnen te beschermen en bewaren tijdens het hoogtepunt van de handel in rozijnen.

 

Ook de riu-rau in Jáveais bijzonder: de Gran Riurau dels Català d’Arnaudavan 56 meter lang met dertig bogen.

Het belangrijkste gewas was echter tarwe en daarmee ontstonden in de 17e en 18e eeuw de windmolens om tarwe tot meel te malen. Er zijn nog resten van deze ’molins de vent de la plana’ te zien, die uitkijken over de stranden en boulevards.

 

De historie van de haven Duanes del Margaat terug tot de 15e eeuw. In 1871 werd de eerste pier gebouwd en werd Jávea een belangrijke haven voor het exporteren van rozijnen. Pas in de 19e ging men zich meer op de visvangst toeleggen.

 

De kerk Mare de Déu de Loretois in 1967 gebouwd om Jávea’s hart en ziel voor de visvaart te vertegenwoordigen. De kerk stelt een boot voor die door de golven breekt.

 

Op bijna een uur rijden ligt bovenop een berg het voormalig fort Guadalest. Het plaatsje met het ‘hangende kasteel’ is een toeristische trekpleister en is in 1974 tot monument verklaard. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en het lager gelegen stuwmeer.

 

Er zijn talloze musea en historische gebouwen te bezoeken. Verder diverse souvenirwinkeltjes met snuisterijen, restaurantjes en kunstwerken. Ook de kasteelruïnes of een boottocht over het stuwmeer, dat beneden Guadalest ligt, maken dit stadje echt een bezoek waard.

 

El Castell de Guadalestis een stadje van islamitische origine en het was, in de tijd dat het gebouwd werd, een zeer waardevol fort. Veroverd door Jaime I die het schonk aan Bernardo de Sarria, in zijn familiebezit tot 1335 en later behorend aan prins Pedro van Aragon. Het L’Alcazaiba de San José, te zien op één van de rotsen, speelde een belangrijke rol in de verdediging van de stad. Gebouwd in de 12e eeuw en herbouwd in de 15e en 16e eeuw maar getroffen door een aardbeving in 1644.

De voormalige burcht is omgeven door de resten van de muren en heeft ondanks de burgeroorlog van 1701 tot 1714 zijn middeleeuws karakter en de toren ‘Torre de Homenaje’ behouden. Het Castillo de San José is gebouwd in de 12e eeuw en ‘hangt’ letterlijk aan de klif. Op het hoogste punt gebouwd en zo een strategisch uitzichtspunt. Het kasteel herbergt een paar musea:

Museo de Ribera Girona – Kunst, architectuur en landschappen van verschillende kunstenaars uit de 20e eeuw.

El Jardín Mágico is een modern kunstmuseum met figuren aan de voet van het kasteel.

Breng ook een bezoek aan de bijzondere begraafplaats.

Vanaf de nieuwere wijk El Arrabal kan men de straat naar het kasteel volgen. Deze heet De la Pena en heeft mooie karakteristieke witte huizen. Aan bijna elk huis hangen potten vol met (bloeiende) planten. Vanaf deze straat kan men rechts op de rots de klokkentoren zien die omgeven is door de rest van de voormalige vestiging L’Alcazaiba. De straat stopt voor een lange trap die eindigt bij een uit rotsen gehakte 15 meter lange tunnel genaamd Portal de San José. Deze biedt toegang tot het historische gedeelte en kasteel van Guadalest.

 

Musea Guadalest

-Het museum met historische voertuigen.

-Het museum van martelwerktuigen en de gevangenis uit de 12e eeuw.

-Het Museo de Microminiaturas Manuel Ussa met allerlei miniaturen zoals Vrijheidsbeeld (door   het oog van een naald) en het schilderij ’ Guernica’ van Picasso (geschilderd op een zaadje).

-Het museum met poppenhuizen, die zowel op traditionele wijze als van (bak)steen of ijzer gemaakt zijn en een ecologische kerststal.

-Het historisch museum met instrumenten, gereedschappen, kleding en een kijkje hoe de huizen van Guadalest er vroeger uitzagen.

 

Het gemeentehuiswas vroeger een gerechtsgebouw en een gevangenis. Er zijn nog steeds kerkers uit de 12e eeuw te bezichtigen, die zijn uitgehouwen uit de rotsen. Het ligt in het oudste en hoogste gedeelte van de stad. Aan het plein ligt ook La Casa Orduña.

Eenmaal door de poort is La Casa Orduña het eerste dat men ziet. Dit huis is in 1644 gebouwd na de aardbeving die alles in Guadalest verwoestte. La Casa Orduña is vernoemd naar de familie Orduña, die voor de familie Cardonas het kasteel bewaakte.

Ze leverden de burgemeesters van 1669 tot 1934. Het huis is in 1994 in handen van de gemeente gekomen en is toen in een museum veranderd.

 

Barokke katholieke kerk

Vlakbij het gemeentehuis ligt de kerk Nuestra Señora de la Asunción. De oorspronkelijke kerk is in 1740 afgebrand en geplunderd in de Spaanse Burgeroorlog. De kerk die er nu staat is in 1962 gebouwd en het interieur is in 1995 gerenoveerd.

 

Toren van Alcalá

Peñon de la Alcalá is een opvallende rotsachtige piek. De originele toren was een strategisch punt om over de vallei uit te kijken en eenvoudig te verdedigen. Tegenwoordig is alleen de onderste helft van het cirkelvormige kasteel nog zichtbaar.

 

Het stuwmeer Guadalest

Het stuwmeer Presa de Guadalest met haar ca. 77 meter hoge dam werd in 1963 in gebruik genomen en kan met een boot bevaren worden. Deze vertrekt vanaf een aanlegplaats aan de dam.

 

Tussen Dénia en Jávea ligt de prachtige grot La Cova Tallada.